Plán oblasti povodí Moravy Czech English
ÚVODNÍ STRANA NAPIŠTE NÁM
nahoru

B.3. Opatření k uspokojení požadavků na užívání vod (výhledový stav)

nahoru

B.3.1. Opatření pro povrchové vody

V následujícím textu je na základě závěrů z předcházejících kapitol o současném užívání vod posouzeno, zda je nutné učinit opatření pro uspokojení požadavků na užívání vod v oblasti povodí Moravy ve výhledovém stavu do roku 2015. V případě nemožnosti zajistit uspokojení požadavků na užívání vod do roku 2015, jsou navržena příslušná opatření.

nahoru

B.3.1.1. Opatření v oblasti vypouštění odpadních vod – bodové zdroje

Užívání vod z hlediska vypouštění odpadních vod do vod povrchových lze chápat jako zajištění dostatečného množství povrchové vody v takové kvalitě, aby vypouštěním v budoucnu předpokládaného množství odpadních vod nebyly porušovány limity dobrého stavu vodních útvarů.

Světovým trendem v oblasti vypouštění odpadních vod z bodových zdrojů je zpětně využívat odpadní vody, eliminovat používání přípravků z příměsemi problematických znečišťujících látek apod. V této souvislosti je nezbytné věnovat pozornost výzkumu a vývoji technologií pro efektivnější odbourávání nebo využívání odpadních vod, případně jiných druhů odpadů, aby při předpokládané prognóze klesajících průměrných ročních průtoků (výhled do roku 2050 IPCC) nedocházelo k významným problémům dotčení (zhoršení) stavu vodních útvarů.

Komunální zdroje znečištění vod

Pro komunální zdroje znečištění vod předpokládá prognóza k roku 2015 mírný růst vypouštěného množství znečišťujících látek.

Předpokládá se, že k podstatnému zlepšení stavu přispějí všechna navržená opatření, jak vyplývají z předpokladů plnění povinností ČR plynoucích ze smlouvy o přístupu k EU na poli intenzifikace stávajících a výstavby nových čistíren odpadních vod (viz kapitola C.4.6. „Opatření k omezování vypouštění znečištění z bodových zdrojů a jiných činností majících vliv na stav vod“). Žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod se v této oblasti nenavrhují.

Průmyslové zdroje znečištění vod

Rovněž pro průmyslové zdroje znečištění vod předpokládá prognóza k roku 2015 stagnaci vypouštěného množství.

Vzhledem k tomu, že pro průmyslové zdroje znečištění vod platí stejné povinnosti vůči EU, jako pro komunální zdroje, i z hlediska opatření navržených v kapitole C.4.6. („Opatření k omezování vypouštění znečištění z bodových zdrojů a jiných činností majících vliv na stav vod“) a také opatření navržených v kap. C.4.7. („Opatření k omezování, případně zastavení vnosu zvlášť nebezpečných látek do vod“), žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod se v této oblasti nenavrhují.

nahoru

B.3.1.2. Opatření v oblasti plošného znečištění

Pro plošné znečištění vod předpokládá prognóza k roku 2015 pokles u všech tří ukazatelů tohoto druhu znečištění vod, u dusíku, fosforu a taky u atrazinu.

Opatření v oblasti plošného znečištění navrhovaná pro zlepšení stavu vodních útvarů jsou uvedena v kapitole C.4.14. („Opatření regulující znečištění z plošných zdrojů znečištění“) a žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod se v této oblasti nenavrhují.

nahoru

B.3.1.3. Opatření v oblasti odběrů povrchové vody

Odběry pro pitnou vodu

Pro odběry surové vody pro úpravu na vodu pitnou a zásobení obyvatel předpokládá prognóza k roku 2015 mírný nárůst odebíraného množství.

Výsledky vodohospodářské bilance výhledového stavu pro povrchové vody v oblasti povodí Moravy jsou uvedeny v kap. B.2.4.1. (množství vod) a B.2.4.2. (kvalita vod).

Opatření na výstavbu a obnovu vodovodů pro veřejnou potřebu za účelem zlepšení jakosti dodávané pitné vody jsou uvedena v Plánech rozvoje vodovodů a kanalizací území příslušných krajů (PRVKÚK).

Odběry pro průmysl

U odběrů vody pro průmysl předpokládá prognóza k roku 2015, vyplývající z Ekonomické analýzy, mírný pokles odebíraného množství.

U vodních útvarů s napjatou či pasivní vodní bilancí (viz kap. B.2.4.1) je nutné každé povolení nových odběrů nebo navýšení starých nutné podrobně posoudit v rámci správního řízení. U bilančních profilů a k nim příslušných vodních útvarů, které mají pasivní vodní bilanci, navrhnou správci povodí vypracování „bilanční studie“. Jedná se o profily s třídou zdroje X, bilanční profily a vodní útvary jsou uvedeny v tab. TB 2.4.

nahoru

B.3.1.4. Opatření v oblasti morfologie vodních útvarů

Na změnu v oblasti morfologických úprav bude mít rozhodující vliv postup realizace protipovodňových opatření a revitalizace vodních toků. Morfologii vodních toků ovlivňují právě různé druhy užívání, především ochrana před povodněmi, směrová a výšková stabilizace koryta vodního toku.

Navržená opatření k uspokojení požadavků v oblasti morfologie jsou obsahem kapitoly D.4. („Opatření na ochranu území před extrémními vodními stavy“) a kapitoly C.4.13. („Opatření k zajištění odpovídajících hydromorfologických podmínek vodních útvarů, umožňujících dosažení požadovaného ekologického stavu nebo dobrého ekologického potenciálu“).

Žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod se v této oblasti nenavrhují.

nahoru

B.3.1.5. Opatření v oblasti jiných užívání vod

Jiným užíváním vod v této kapitole se rozumí užívání vod především z hlediska jejich množství. Opatřeními pro zlepšení stavu vod z hlediska kvality se zabývá kapitola C.4. obsahující programy opatření k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí. Prognózy požadavků na povrchové vody jsou uvedeny v kapitole B.2.2. a týkají se především úseku zásobování vodou a úseku odkanalizování a čištění odpadních vod a dalších oblastí, které ovlivňují jak odběr, tak i znečišťování povrchových vod.

Lze očekávat, že trendy, týkající se opatření v oblasti jiných užívání vod, budou pro další plánovací období ovlivněny i možnými důsledky klimatických změn na hydrologický režim vodních toků a povrchových a podzemních vod, a ty pak mohou významněji ovlivnit opatření plánovaná po roce 2015. Z toho hlediska jsou mimo jiné důležitá protierozní a protipovodňová opatření v ploše povodí, která přispívají ke zvýšení akumulace a retardace vody v krajině (retence krajiny).

Vodovody a kanalizace

Podle krajských plánů rozvoje vodovodů a kanalizací a krajských rozvojových plánů je nutno zajistit žádoucí úroveň zásobování pitnou vodou, kvalitu pitné vody, odkanalizování a čištění odpadních vod v oblasti povodí Moravy.

Vodovody

Do budoucna je navržena postupná rekonstrukce části vodovodní sítě, předpokládají se rekonstrukční opatření především v historických částech měst a obcí, zejména rekonstrukce přívodních řadů, stávajících vodovodních sítí a domovních přípojek. Kromě zmíněných rekonstrukcí se v menším rozsahu předpokládá i výstavba nových zařízení k uspokojení požadavků na užívání vod – výstavba nových vodovodních řadů.

V oblasti vodovodů se žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod nenavrhují.

Kanalizace

V budoucnu se v této oblasti předpokládá budování nových zařízení k uspokojení požadavků na užívání vod – výstavba a dostavba kanalizačních sítí a výstavba nových ČOV, ale i rekonstrukční opatření – rekonstrukce kanalizačních sítí, intenzifikace a modernizace stávajících ČOV.

Konkrétní opatření v oblasti kanalizací jsou detailně popisována v kapitole C.4.6.

Využití vodní energie

Jedním z cílů s velmi vysokou prioritou, uvedených ve Státní energetické koncepci ČR, je mimo jiné i podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. K nim patří i energie vodních toků, jejíž využívání náleží odedávna k základním zdrojům získávání energie. Hydroenergetický potenciál je cenným přírodním bohatstvím dnešní doby, především v kontextu s požadavkem Evropské unie na zvýšení podílu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice z 6 na 14 % do roku 2020. Jeho využívání na výrobu elektrické energie ve vodních elektrárnách určují zejména přírodní podmínky a stupeň hospodářského, technického a společenského rozvoje země.

Jedním z možných způsobů využívání potenciálu vodních toků jsou malé vodní elektrárny. Rozhodujícími ukazateli výběru vhodné lokality pro výstavbu malé vodní elektrárny jsou dva základní parametry – využitelný spád a průtočné množství vody v daném profilu. Využívání hydroenergetického potenciálu krajiny a zvyšování počtu vodních elektráren na vodních tocích je v dnešní době žádoucím trendem rozvoje oblasti.

V budoucím období se předpokládá postupné využívání teoretického energetického potenciálu vodních toků u dalších vhodných objektů.

V oblasti využití vodní energie se žádná konkrétní opatření k uspokojování požadavků na užívání vod nenavrhují.

Vodní doprava

Na úseku vodní dopravy se do r. 2015 žádná opatření k uspokojení požadavků tohoto užívání vod pro oblast povodí Moravy nenavrhují. Případná budoucí opatření pro další plánovací období by měla být prošetřena v rámci výzkumných prací a měla by vycházet z dopravní politiky státu a řídit se dle závazných rozhodnutí a doporučení ze strany ČR a EU.

Pokud jde o rekreační plavbu v oblasti povodí Moravy je zde konkrétní záměr prodloužit vodní cestu Otrokovice – Rohatec, tzv. Baťův kanál, do Hodonína vybudováním nové plavební komory na řece Radějovce v Rohatci. Pro rozvoj rekreační plavby je zapotřebí, aby vodní cesta Baťova kanálu končila v turisticky atraktivnějším místě, kterým může být město Hodonín, které by pak tvořilo přirozený jižní konec rekreační vodní cesty. Pro jeho dosažení je třeba prodloužit vodní cestu Otrokovice - Rohatec vodním tokem Radějovka až k ústí do řeky Moravy. Hladina Moravy je od ústí Radějovky k jezu Hodonín vzdouvána stávajícím jezem Hodonín a řeka je v tomto úseku splavná. U stávajícího jezu na Radějovce bude nutné v rámci akce prodloužení vodní cesty vybudovat novou plavební komoru.

Rybí hospodářství

Pro rybí hospodářství předpokládá prognóza k roku 2015 mírné zlepšování podmínek pro život ryb, projevující se ve všech vodních útvarech oblasti povodí Moravy.

V České republice jsou vyhlášeny povrchové vody, které jsou vhodné pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů (rybné vody), s rozdělením na vody lososové a kaprové.

Účelem stanovení rybných vod je zvýšení ochrany těchto vod před znečištěním a zlepšení jejich jakosti tak, aby se staly trvale vhodnými pro život ryb náležejících k původním druhům zajišťujícím přirozenou rozmanitost nebo k druhům, jejichž přítomnost je vhodná. Toto vymezení se nevztahuje na povrchové vody v přírodních vodních útvarech používaných pro intenzivní chov ryb a v umělých vodních útvarech. Vyhlášení rybných vod je dáno směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2006/44/EHS ze dne 6. září 2006, o jakosti sladkých vod vyžadujících ochranu nebo zlepšení pro pro podporu života ryb. Česká republika je legislativně vymezuje nařízením vlády č. 71/2003 Sb., o stanovení povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů a o zjišťování a hodnocení stavu jakosti těchto vod, ve znění nařízení vlády č. 169/2006 Sb.

Rybné vody jsou pravidelně monitorovány v rámci stávajících programů monitoringu v odpovídajících ukazatelích. Pro dosažení hodnot přípustného znečištění lososových a kaprových vod do roku 2009 byl vypracován Program snížení znečištění povrchových vod, které jsou nebo se mají stát trvale vhodnými pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů.

Tento program je promítnut do POP Moravy. Na základě terénního průzkumu a znalostí povodí bylo zjištěno, že díky klimatickým změnám dochází k vysychání některých toků. Doporučujeme proto z rybných vod vyřadit:

  • Rostěnický potok (úsek 241 Haná),
  • Pustiměřský potok (úsek 241 Haná).

U odběrů povrchových vod pro chov ryb je doporučeno postupně revidovat všechna povolení k nakládání s vodami, u nichž není stanoven minimální průtok ve vodním toku pod místem odvádění vod do rybníků, sádek apod. Předpokládá se, že opatření navrhovaná k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí (uvedená v kap. C.4) budou mít příznivý vliv na jakost vody jako životního prostředí pro ryby a další vodní živočichy.

Rekreace

Předpokládá se mírný nárůst rekreace u vody, jak kolem řek (individuální rekreace a sportovní rybaření), tak kolem vodních ploch.

V oblasti povodí Moravy bylo k 31.10.2006 evidováno celkem 21 rekreačních vod zahrnujících 19 koupacích oblastí podle přílohy vyhlášky č. 159/2003 Sb., ve znění vyhlášky č. 168/2006 Sb., a 2 koupaliště ve volné přírodě podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů. Tyto oblasti jsou pravidelně monitorovány příslušnými hygienickými stanicemi. Více informací o rekreačních vodách je v kapitole A.2.3.3.

Předpokládá se, že opatření navrhovaná k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí (uvedená v kap. C.4.) povedou také ke zlepšení jakosti vod využívaných k rekreaci.

nahoru

B.3.2. Opatření pro podzemní vody

V následujícím textu je posouzeno, zda je nutné učinit opatření pro uspokojení požadavků na užívání vod ve výhledovém stavu do roku 2015 podle výsledků základního scénáře a vodohospodářské bilance. U jednotlivých oblastí, kde není možné zajistit požadované užitky, jsou odpovídající opatření pro uspokojení požadavků na užívání vod navržena většinou v kapitole C.4 jako opatření navrhovaná k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí.

nahoru

B.3.2.1. Opatření v oblasti starých zátěží – bodové zdroje

Pro staré zátěže, označené jako problematické v základním scénáři, probíhají sanace, případně jsou odpovídající opatření navržena v kapitole C.4. v rámci opatření navrhovaných k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí.

Pro uspokojení požadavků na užívání vod v této oblasti není tedy nutné činit žádná další opatření.

nahoru

B.3.2.2. Opatření v oblasti plošného znečištění

Pro plošné znečištění předpokládá prognóza k roku 2015 vyplývající z Ekonomické analýzy mírné snižování plošného znečištění, a to jak pro dusík, tak pro pesticidy.

Opatření v oblasti plošného znečištění navrhovaná pro zlepšení stavu vodních útvarů jsou uvedena v kapitole C.4.14. („Opatření regulující znečištění z plošných zdrojů znečištění“), proto se žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod v této oblasti nenavrhují.

nahoru

B.3.2.3. Opatření v oblasti odběrů podzemní vody

V oblasti podzemních vod jsou zásadní odběry pro pitné účely.

Pro odběry podzemní vody předpokládá prognóza k roku 2015 vyplývající z Ekonomické analýzy stagnaci případně mírný nárůst odebíraného množství.

Pro zabezpečení podzemní vody pro zásobení vodou jsou dostačující opatření, navrhovaná k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí v kapitole C.4. Žádná další opatření k uspokojení požadavků na užívání vod se proto v této oblasti nenavrhují.

Výsledky vodohospodářské bilance výhledového stavu pro podzemní vody v oblasti povodí Moravy jsou uvedeny v kap. B.2.4.3. (množství vod) a B.2.4.4. (kvalita vod).

nahoru

B.3.2.4. Opatření v oblasti jiných užívání vod

Jiné užívání vod jsou, z hlediska množství a kvality, dostatečně řešena v kapitole C4 opatřeními navrhovanými k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí.

Žádná další opatření k uspokojování požadavků na užívání vod se v této oblasti tedy nenavrhují.