Plán oblasti povodí Dyje Czech English
ÚVODNÍ STRANA NAPIŠTE NÁM
nahoru

B.4. Vyhodnocení dopadů lidské činnosti na stav vod a identifikace rizikových vodních útvarů

nahoru

B.4.1. Povrchové vody

Vyhodnocení dopadů lidské činnosti bylo v souladu se schválenými metodikami zpracováno jako nepřímé hodnocení, tj. vyhodnocení významných antropogenních vlivů na stav povrchových vod. Hodnocení bylo zpracováno nejprve jako současnost (tj. stav většinou k roku 2005) a dále byly vyhodnoceny trendy antropogenních vlivů k roku 2015. Trendy vycházejí z ekonomické analýzy užívání vod.

nahoru

B.4.1.1. Bodové zdroje znečištění

Bodové zdroje znečištění významné z hlediska hodnocení ekologického stavu vodních útvarů

Jako bodové zdroje znečištění, významné pro hodnocení ekologického stavu vodních útvarů, byly identifikovány zdroje, kde dochází k vypouštění sloučenin dusíku a fosforu, a které jsou nějakým způsobem kvantifikovány.

Pro hodnocení dopadů bodového znečištění dusíkem a fosforem byla využita data z evidence uživatelů vody, které spravuje podnik Povodí Moravy, s.p. Jednalo se o vypouštěná množství a látkové odnosy dusíku a fosforu. Tyto odnosy z jednotlivých vypouštění byly sečteny za vodní útvar a následně nasčítány směrem po toku bez jakékoliv redukce. Výsledkem byly pro každý vodní útvar povrchových vod kvantifikované látkové vnosy dusíku a fosforu ze všech vodních útvarů nad tímto útvarem a látkové vnosy vlastního útvaru. Pomocí procentuálního podílu byl následně vyjádřen příspěvek každého útvaru povrchových vod na celkovém látkovém odnosu. Aby bylo bodové znečištění porovnatelné s plošným, byl dále přepočten látkový vnos dusíku a fosforu každého vodního útvaru povrchových vod podle plochy vodního útvaru a zjištěno zatížení v kg/ha/rok. Pro tato zatížení byla stanovena kriteria rizikovosti.

Útvar povrchové vody byl považován za rizikový, pokud zatížení dusíkem z bodových zdrojů přesáhlo hodnotu 4 kg/ha/rok (40 % limitu pro plošné znečištění) a zároveň podíl vodního útvaru na odnosu činil více než 10 %. Pokud zatížení dusíkem z bodových zdrojů přesáhlo hodnotu 12 kg/ha/rok, ale nebyla splněna 10% hranice, byl útvar označen jako potenciálně rizikový. Ve všech ostatních případech byl útvar povrchových vod označen jako nerizikový.

Útvar povrchové vody byl považován za rizikový, pokud zatížení fosforem z bodových zdrojů přesáhlo hodnotu 0,2 kg/ha/rok a zároveň podíl vodního útvaru na odnosu činil více než 10 %. Pokud zatížení fosforem z bodových zdrojů přesáhlo hodnotu 0,2 kg/ha/rok, ale nebyla splněna hranice 10 %, byl útvar označen jako potenciálně rizikový. Ve všech ostatních případech byl útvar povrchových vod označen jako nerizikový.

Z celkového počtu 130 vodních útvarů je v oblasti povodí Dyje na základě nepřímého hodnocení vyhodnoceno 16 útvarů jako rizikových z hlediska ekologického stavu povrchových vod z pohledu bodového znečištění, 5 útvarů jako potenciálně rizikových a 110 útvarů jako nerizikových. Rizikovost je způsobena především fosforem (16 vodních útvarů), dusík způsobuje rizikovost u čtyř vodních útvarů.

Bodové zdroje znečištění významné z hlediska hodnocení chemického stavu vodních útvarů

Jako bodové zdroje znečištění, významné pro hodnocení chemického stavu vodních útvarů, byly identifikovány zdroje, kde dochází k vypouštění látek uvedených v kapitole C.1.1. – tabulka C.1.7 (Ukazatele a limity dobrého chemického stavu útvarů povrchových vod v ČR).

Údaje o zdrojích znečištění byly převzaty z Registru průmyslových bodových zdrojů znečištění (RPZ), sestavený v souvislosti s implementací směrnic EU o nebezpečných látkách ve vodách.

Registr obsahuje informace o nakládání s nebezpečnými látkami a jejich vypouštění v odpadních vodách. Zdrojem informací „registru“ jsou zejména provozovatelé průmyslových závodů (zdrojů znečištění), další informace poskytují také úřady, oblastní inspektoráty státní správy ČIŽP, podnik Povodí Moravy, s.p. (údaje o vypouštění vedené pro potřeby sestavení vodohospodářské bilance). Jako průmyslový zdroj znečištění je uvažována průmyslová lokalita (podnik, závod ap.), významná z hlediska jakosti (znečištění) produkovaných a vypouštěných odpadních vod. U každého zdroje jsou sledovány údaje o nakládání s vybranými látkami (množství látky použité při výrobě, druh výroby ap.) a o vypouštění látek do odpadních vod (množství vypouštěných odpadních vod, koncentrace látek v odp. vodách). Odpadní vody z průmyslových závodů mohou být vypouštěny přímo do povrchových vod (vodního toku nebo nádrže), nebo mohou být do povrchových vod vypouštěny prostřednictvím komunální kanalizace a ČOV.

Pro potřeby hodnocení rizikovosti z hlediska chemického stavu byly z RPZ vybrány významné zdroje, ve kterých dochází k nakládání nebo vypouštění prioritních látek a ostatních znečišťujících látek. Výběr vychází z dat registru za období let 2000 – 2006, pro každý zdroj znečištění byly hodnoceny poslední hlášené údaje (tj. z cca 80 % údaje za rok 2006).

V oblasti povodí Dyje bylo identifikováno 43 průmyslových lokalit významných z hlediska hodnocení chemického stavu útvarů povrchových vod. Při hodnocení jejich rizikovosti byl aplikován takový postup, že naměřené hodnoty (průměrné roční koncentrace) vypouštění znečišťující látky v odpadních vodách (C) byly porovnány s limitními hodnotami chemického stavu (EQS) pro příslušnou látku. V úvahu byly brány pro měření uváděné meze stanovitelnosti (MS). Hodnoceny byly zdroje znečištění a látky identifikované jako významné pro hodnocení chemického stavu, jak jsou uvedeny v kapitole C.1.1. – tabulka C.1.7 (Ukazatele a limity dobrého chemického stavu útvarů povrchových vod v ČR).

Způsob hodnocení byl limitován dostupnými údaji, a to zda RPZ obsahoval údaje o množství odpadních vod a roční průměrné koncentraci látky vypouštěné mimo areál podniku (tj. přímo do vodního toku nebo do kanalizace a komunální ČOV), anebo kvantifikaci toho druhu neobsahoval. (Pokud jsou odpadní vody z průmyslových zdrojů znečištění odváděny prostřednictvím komunální čistírny odpadních vod, byl možný vliv čištění zanedbán).

V prvním případě byly z hlediska vypouštění jednotlivých látek hodnoceny jako způsobující

  • minimální riziko, když pro MS < EQS bylo C < EQS nebo C < MS;
  • potenciální riziko, když pro MS ? EQS bylo C < MS;
  • vysoké riziko, když C ? EQS.

Obr. 4.1 Nepřímé hodnocení chemického stavu - hodnocení s kvantifikací vypouštění

V druhém případě byly-li pro hodnocenou látku dostupné pouze údaje o nakládání, byly zdroje klasifikovány jako způsobující potenciální riziko, pokud se při nakládání dostává látka do odpadních vod, nebo dochází k úniku látky přes půdu a horninové prostředí.

Obr. 4.2 Nepřímé hodnocení chemického stavu - hodnocení bez kvantifikace vypouštění

Takto byly určeny zdroje znečištění způsobující vysoké nebo potenciální riziko. V oblasti povodí Dyje bylo identifikováno 43 průmyslových lokalit významných z hlediska hodnocení chemického stavu útvarů povrchových vod a jsou obsaženy v tabulce TB 4.1b a znázorněny v mapě MB 4.1b.

Následně bylo hodnocení agregováno na úroveň vodních útvarů, tzn. pro každý útvar a látku bylo určeno maximální riziko způsobené jednotlivými zdroji a posledním krokem byla závěrečná klasifikace vodních útvarů na:

  • nerizikové, kdy vypouštění látek v povodí útvaru způsobuje minimální riziko nebo k vypouštění nedochází;
  • potenciálně rizikové, kdy nakládání s některými látkami a jejich vypouštění způsobuje potenciální riziko;
  • rizikové, kdy vypouštění některých látek způsobuje vysoké riziko nedosažení dobrého chemického stavu.

V oblasti povodí Dyje bylo z celkového počtu 130 útvarů vyhodnoceno 21 útvarů jako rizikových a 4 útvary jako potenciálně rizikové z hlediska chemického stavu povrchových vod. Nakládání s nebezpečnými látkami nebo jejich vypouštění do povrchových vod se vyskytuje ve 33 útvarech.

Výsledky hodnocení rizikovosti všech útvarů povrchových vod z pohledu bodového znečištění v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.1a a zobrazeny v mapě MB 4.1a.

Přílohy:
Mapa MB 4.1a Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod z bodového znečištění
Mapa MB 4.1b Průmyslové zdroje znečištění způsobující vysoké nebo potenciální riziko z hlediska chemického stavu
Tabulka TB 4.1a Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod z bodového znečištění
Tabulka TB 4.1b Průmyslové zdroje znečištění způsobující vysoké nebo potenciální riziko z hlediska chemického stavu

nahoru

B.4.1.2. Plošné znečištění

Za základní kriteria hodnocení plošného znečištění povrchových vod je v oblasti povodí Dyje vzato zatížení vodních útvarů biogenními prvky – dusíkem a fosforem a zatížení pesticidy.

Hodnocení dopadů plošného znečištění dusíkem

Pro hodnocení dopadů plošného znečištění dusíkem na vodní útvary bylo využito kombinované hodnocení, založené na kvantifikaci bilančního přebytku dusíku, který vstupuje do půdy v povodí vodního útvaru spolu s vyhodnocením podílu plochy zranitelných oblastí.

Útvar povrchové vody je považován za

  • rizikový, pokud bilanční přebytek dusíku přesáhne 30 kg.ha-1.rok-1 a plocha zranitelných oblastí je vyšší než 25 % nebo pokud je bilanční přebytek nižší než 30 kg.ha-1.rok-1, ale současně je plocha zranitelných oblastí v povodí vodního útvaru větší než 50 %.
  • potenciálně rizikové jsou hodnoceny ty útvary, kde je bilanční přebytek dusíku větší než 30 kg.ha-1.rok-1, ale plocha zranitelných oblastí nepřesahuje 25 % rozlohy nebo v případě, že je bilanční přebytek nižší než 30 kg.ha-1.rok-1 a plocha zranitelných oblastí je v rozsahu 25–50 %.

Schéma postupu kombinovaného hodnocení je na obrázku 4.3.

Obr. 4.3 Schéma hodnocení rizikovosti vodních útvarů z pohledu plošného znečištění vod dusíkem

V oblasti povodí Dyje je z hlediska plošného znečištění (zatížení vodních útvarů dusíkem) 89 rizikových vodních útvarů a 26 vodních útvarů je potenciálně rizikových.

Výsledky hodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod z pohledu plošného znečištění vod dusíkem v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.1c a přehledně zobrazeny v mapě MB 4.1c.

Hodnocení dopadů plošného znečištění fosforem

Pro hodnocení dopadů plošného znečištění fosforem z erozního smyvu na vodní útvary byla provedena klasifikace vodních útvarů podle výše přísunu fosforu, přepočítané na plochu dílčího povodí vodního útvaru.

Útvar povrchové vody je považován za rizikový, pokud přísun fosforu s erozí přesáhne hodnotu 1,5 kg.ha-1.rok-1. Jako potenciálně rizikové jsou označeny vodní útvary, ve kterých se přísun fosforu s erozí pohybuje v rozmezí 0,75 – 1,5 kg.ha-1.rok-1.

V oblasti povodí Dyje je 21 rizikových útvarů a 57 útvarů je potenciálně rizikových z hlediska plošného zatížení fosforem.

Výsledky hodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod z pohledu plošného znečištění vod fosforem v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.1c a přehledně zobrazeny v mapě MB 4.1d.

Hodnocení dopadů plošného znečištění pesticidy

Hodnocení dopadů pro zatížení vod pesticidy bylo zpracováno podle procenta intenzivně využívané orné půdy.

Útvar povrchové vody je považován za potenciálně rizikový, pokud plocha intenzivně obdělávané orné půdy překročila 50 %. Vzhledem k tomu, že v současné době bylo užívání problematických prostředků pro ochranu rostlin buď zakázáno, nebo významně omezeno, není pro první Plán oblasti povodí Dyje považován žádný útvar povrchových vod k roku 2015 za rizikový.

V oblasti povodí Dyje je 72 potenciálně rizikových útvarů kvůli pesticidům.

Výsledky hodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod z pohledu plošného znečištění vod pesticidy v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.1c a přehledně zobrazeny v mapě MB 4.1e.

Přílohy:
Mapa MB 4.1c Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod pro dusík z plošného znečištění
Mapa MB 4.1d Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod pro fosfor z plošného znečištění
Mapa MB 4.1e Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod pro pesticidy
Tabulka TB 4.1c Vyhodnocení rizikovosti útvarů povrchových vod pro dusík, fosfor a pesticidy z plošného znečištění

nahoru

B.4.1.3. Odběry povrchové vody

Hodnocení dopadů pro odběry povrchových vod bylo zpracováno na základě výsledků výhledové vodohospodářské bilance množství vod. Napjaté stavy v bilančních profilech pod nádržemi je možno odstranit úpravou hospodaření s vodou v nádržích, či stanovením proměnlivého režimu minimálních průtoků.

nahoru

B.4.1.4. Řízení odtoku povrchové vody

V rámci vyhodnocení dopadů řízení odtoku povrchových vod byly všechny vodní útvary označeny jako nerizikové a to z důvodu povinnosti dodržovat manipulační řády stanovené a minimální zůstatkové průtoky všemi vlastníky a provozovateli vodních děl.

nahoru

B.4.1.5. Morfologické úpravy vodních útvarů

Hodnocení dopadů vlivů z oblasti morfologie je řešeno v rámci vymezení silně ovlivněných vodních útvarů – viz kapitola C.3.1.4.

nahoru

B.4.1.6. Jiné užívání povrchových vod

Z hlediska dopadů jiného užívání povrchových vod nebyl žádný útvar povrchových vod vyhodnocen jako rizikový.

nahoru

B.4.1.7. Trendy významných antropogenních vlivů k roku 2015

Trendy významných antropogenních vlivů jsou ve výhledu k roku 2015 uvažovány vesměs jako stabilní, případně mírně klesající. Při určování trendů jednotlivých antropogenních vlivů se vycházelo ze zpracované ekonomické analýzy užívání vod.

nahoru

B.4.1.8. Seznam rizikových vodních útvarů

Ve výsledném hodnocení dopadů antropogenních vlivů na stav útvarů povrchových vod je souhrnně uveden přehled všech útvarů v oblasti povodí Dyje s uvedením nejhoršího výsledku rizikovosti. Ve výsledku byly zohledněny všechny výsledky výše uvedených hodnocení a všechny jejich trendy. Výsledky vlivů odběrů povrchových vod byly vztaženy na všechny příslušné útvary povrchových vod.

Výsledky hodnocení rizikovosti v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.1d a v mapě MB 4.1f.

V oblasti povodí Dyje jsou z celkového počtu 117 útvarů povrchových vod tekoucích identifikovány 3 nerizikové. Potenciálně rizikových útvarů je 19, rizikových útvarů je 95.

Ze 13 útvarů stojatých vod je jako nerizikový hodnocen 1 útvar, 5 útvarů jako potenciálně rizikových a 7 rizikových.

Přílohy:
Mapa MB 4.1f Celková rizikovost útvarů povrchových vod
Tabulka TB 4.1d Celková rizikovost útvarů povrchových vod

nahoru

B.4.2. Podzemní vody

Vyhodnocení dopadů lidské činnosti bylo zpracováno jako nepřímé hodnocení, tj. vyhodnocení významných antropogenních vlivů. Bylo zpracováno nejprve jako současnost (tj. stav většinou k roku 2005) a na to byly vyhodnoceny i trendy antropogenních vlivů k roku 2015. Hodnocení bylo zpracováno pouze pro útvary podzemních vod bez ohledu na hydrologickou příslušnost.

Útvary podzemních vod jsou na rozdíl od útvarů povrchových vod často plošně velmi rozsáhlé a jejich velká rozloha znemožňuje dostatečně podrobné hodnocení chemického stavu útvarů podzemních vod. Z tohoto důvodu byla většina vodních útvarů, ještě než bylo zahájeno hodnocení stavu a rizikovosti útvarů, rozdělena na menší pracovní jednotky, které až na výjimky (nedělitelné útvary) plně respektují hranice mezi oblastmi povodí a lze je tedy využít v průběhu prací také pro sběr a průběžné hodnocení dat, výsledné hodnocení – syntézu je však nutné provádět v hranicích útvarů.

nahoru

B.4.2.1. Bodové zdroje znečištění

Při hodnocení významných bodových zdrojů znečištění byla využita data o starých ekologických zátěžích, shromážděná v kapitole B.1.2. Vzhledem k nejistotě s výsledkem probíhajících sanací byly za problematické staré ekologické zátěže považovány všechny, u nichž poslední naměřená koncentrace překročila emisní limit, uvedený ve schválených tezích. Ostatní vybrané staré ekologické zátěže bez údajů o koncentracích nebyly pro první plány oblastí povodí považovány za problematické.

Útvar podzemních vod nebo pracovní jednotka byly považovány za rizikové, pokud se v nich vyskytla alespoň jedna problematická stará ekologická zátěž.

V oblasti povodí Dyje je 24 útvarů nebo pracovních jednotek rizikových z hlediska starých ekologických zátěží, což je 15 % z celkového počtu.

Výsledky rizikovosti pro bodové zdroje znečištění včetně přehledu jednotlivých látek v oblasti povodí Dyje jsou uvedeny v tabulce TB 4.2a a přehledné mapě MB 4.2a.

Přílohy:
Mapa MB 4.2a Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek následkem starých zátěží
Tabulka TB 4.2a Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek následkem starých ekologických zátěží

nahoru

B.4.2.2. Plošné znečištění

Plošné znečištění vodních útvarů podzemních vod je hodnoceno podle třech kriterií – podle zatížení dusíkem, pesticidy a acidifikací.

Hodnocení dopadů plošného znečištění dusíkem

Pro hodnocení dopadů plošného znečištění dusíkem na útvary podzemních vod bylo využito kombinované hodnocení, založené na simulovaných koncentracích dusičnanů v útvaru podzemních vod nebo pracovní jednotce spolu s vyhodnocením podílu plochy zranitelných oblastí.

Útvar podzemmní vody je považován za

  • rizikový, pokud simulovaná koncentrace dusičnanu přesáhne 45 mg.l-1 a plocha zranitelných oblastí je vyšší než 25 % nebo pokud je simulovaná koncentrace dusičnanu nižší než 45 mg.l-1, ale současně je plocha zranitelných oblastí v povodí vodního útvaru větší než 50 %.
  • potenciálně rizikové jsou hodnoceny ty útvary, kde je simulovaná koncentrace dusičnanu větší než 45 mg.l-1, ale plocha zranitelných oblastí nepřesahuje 25 % rozlohy nebo v případě, že je simulovaná koncentrace dusičnanu nižší než 45 mg.l-1 a plocha zranitelných oblastí je v rozsahu 25–50 %.

Schéma postupu kombinovaného hodnocení je na obrázku 4.4.

Obr. 4.4 Schéma hodnocení rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek z pohledu plošného znečištění vod dusíkem

Výsledky hodnocení v oblasti povodí Dyje jsou v tabulce TB 4.2b a v mapě MB 4.2b.

V oblasti povodí Dyje je 108 útvarů nebo pracovních jednotek rizikových kvůli dusíku a 34 útvarů nebo pracovních jednotek je potenciálně rizikových.

Hodnocení dopadů plošného znečištění pesticidy

Hodnocení dopadů pro pesticidy bylo zpracováno podle procenta intenzivně využívané zemědělské půdy.

Útvar podzemní vody nebo pracovní jednotka byla považována za potenciálně rizikovou, pokud plocha intenzivně obdělávané zemědělské půdy dosáhla nebo překročila 50 %. Vzhledem k tomu, že v současné době bylo užívání problematických prostředků pro ochranu rostlin buď zakázáno, nebo významně omezeno, není pro první plány oblastí povodí žádný útvar podzemních vod v oblasti povodí Dyje považován za rizikový, ale pouze potenciálně rizikový.

Výsledky hodnocení v oblasti povodí Dyje jsou v tabulce TB 4.2b a v mapce MB 4.2c.

Potenciálně rizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod v oblasti povodí Dyje pro pesticidy je 102.

Hodnocení dopadů plošného znečištění acidifikací

Při hodnocení rizikovosti pro acidifikaci byly vstupy dusíku porovnány s odpovídající zranitelností. V konečném výsledku byly vyčleněny dvě kategorie výsledků hodnocení rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek z pohledu plošného znečištění vod acidifikujícími látkami – nerizikové a potenciálně rizikové (viz obr. 4.5).

Obr. 4.5 Schéma hodnocení rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek z pohledu plošného znečištění vod acidifikujícími látkami

Vzhledem k tomu, že pro první plány oblastí povodí není dopad acidifikace zcela jednoznačný, žádný útvar podzemních vod v oblasti povodí Dyje není považován za rizikový, ale pouze za potenciálně rizikový.

Výsledky hodnocení v oblasti povodí Dyje jsou v tabulce TB 4.2c a v mapce MB 4.2d.

Potenciálně rizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod je v oblasti povodí Dyje pro acidifikaci 115.

Přílohy:
Mapa MB 4.2b Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro dusík z plošného znečištění
Mapa MB 4.2c Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro pesticidy z plošného znečištění
Mapa MB 4.2d Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro acidifikující látky
Tabulka TB 4.2b Přehled rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro dusík a pesticidy z plošného znečištění
Tabulka TB 4.2c Přehled rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro acidifikující látky

nahoru

B.4.2.3. Odběry podzemních vod

Hodnocení rizikovosti pro odběry podzemních vod bylo zpracováváno na úrovni hydrogeologických rajonů, pro které jsou dostupná data o přírodních zdrojích. V současné době nejsou tyto údaje na úrovni útvarů podzemních vod.

Pro hodnocení dopadů odběrů podzemních vod bylo použito bilancování sumy odběrů podzemních vod s přírodními zdroji hydrogeologických rajonů. Byl hodnocen podíl odběrů z roku 2005 k přírodním zdrojům dlouhodobým a ročním (rok 2005).

Pro výsledný bilanční poměr odběrů podzemních vod vůči přírodním zdrojům podzemních vod byly určeny kritické meze, odstupňované podle spolehlivosti dat o přírodních zdrojích:

Zároveň platí, že aby byl rajon předběžně označen jako rizikový nebo potenciálně rizikový, musí být kritická mez překročena u poměru pro přírodní zdroje se zabezpečeností 50 nebo 80 %. Naopak samotné překročení kritické meze bilančního poměru pro 95% zabezpečenost je považováno pouze za orientační, bez velké jistoty, vzhledem k menší spolehlivosti stanovení hodnot přírodních zdrojů v krajních oblastech definičního oboru. Kromě mechanického porovnání podílů k hodnocení přistupuje i odborné posouzení jednotlivých výsledků, takže konečný výsledek není přebírán automaticky.

Podíly odběrů vůči zdrojům jsou uvedeny v tabulce TB 4.2d, konečné vyhodnocení pak v tabulce B.4.1 a v mapě MB 4.2e.

Hydrogeologický rajón 1652 Kvartér soutokové oblasti Moravy a Dyje má podzemní vodu v hydraulické spojitosti s povrchovou vodou v toku. Podle aktuálních stavů dochází k časově i prostorově oboustranné výměně vody mezi tokem a kolektorem podzemní vody. Odběr podzemní vody obvykle vyvolá břehovou infiltraci, tzv. indukované zdroje, kterými se doplňují přírodní zdroje vody v kolektoru vzniklé infiltrací atmosférických srážek. Bilance kolektorů podzemních vod v hydraulické spojitosti s povrchovou vodou v toku, by měla mít vždy charakter společné konjunktivní bilance.

Z tohoto hlediska nelze považovat výsledek hodnocení útvarů podzemních vod v tomto hydrogeologickém rajónu s nepříznivou bilancí zdrojů a odběrů za rizikový, ale pouze potenciálně rizikový.

Hydrogeologické rajóny 2242 Kuřimská kotlina a 4232 Ústecká synklinála v povodí Svitavy vycházejí prakticky ve všech podílech jako rizikové. Dříve, než by se však mělo přikročit k závažnějším opatřením typu omezování odběrů, bylo by vhodné jednak aktualizovat stanovení velikosti přírodních zdrojů a sledovat a hodnotit režim hladin podzemních vod, případně nechat zpracovat model proudění podzemních vod.

Závěrem lze konstatovat, že z hlediska odběrů podzemních vod jsou pouze 2 hydrogeologické rajóny v oblasti povodí Dyje rizikové, což je 11 % z celkového počtu a pouze 4 % z celkové plochy. Jeden hydrogeologický rajón je potenciálně rizikový.

Tab. B.4.1 Přehled rizikovosti hydrogeologických rajónů pro odběry podzemních vod v oblasti povodí Dyje

Přílohy:
Mapa MB 4.2e Přehled rizikovosti hydrogeologických rajónů pro odběry podzemních vod
Tabulka TB 4.2d Přehled podílů odběrů vody z podzemních zdrojů k přírodním zdrojům podzemních vod hydrogeologických rajónů

nahoru

B.4.2.4. Umělá infiltrace

V oblasti povodí Dyje není žádný útvar podzemní vody rizikový kvůli umělé infiltraci.

nahoru

B.4.2.5. Vypouštění vod do podzemních vod

V oblasti povodí Dyje není žádný útvar podzemní vody nebo pracovní jednotka riziková z důvodu vypouštění do podzemních vod.

nahoru

B.4.2.6. Jiné užívání podzemních vod

Jako významné ostatní antropogenní vlivy na útvary podzemních vod nebo pracovní jednotky v oblasti povodí Dyje byly v kapitole B.1.2 identifikovány těžba uranu, těžba štěrků a vliv urbanizovaných ploch. Hodnocení pro urbanizované plochy bylo zpracováno podle procenta uměle přetvořených povrchů v útvaru podzemních vod nebo pracovní jednotce.

Útvar podzemní vody nebo pracovní jednotka byla považována za rizikovou, pokud plocha uměle přetvořených povrchů dosáhla nebo překročila 10 %. Jako potenciálně rizikové byly vyhodnoceny ty útvary podzemních vod nebo pracovní jednotky, kde plocha uměle přetvořených povrchů dosáhla nebo překročila 5 %.

Výsledky hodnocení v oblasti povodí Dyje jsou v tabulce TB 4.2e a v mapce MB 4.2f.

Rizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod v oblasti povodí Dyje pro uměle přetvořené povrchy je 24, což je 15 % z celkového počtu.

Přílohy:
Mapa MB 4.2f Rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro uměle přetvořené povrchy
Tabulka TB 4.2e Přehled rizikovosti útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek pro uměle přetvořené povrchy

nahoru

B.4.2.7. Trendy významných antropogenních vlivů k roku 2015

Trendy významných antropogenních vlivů na podzemní vody k roku 2015 byly posuzovány individuálně podle typu vlivu a dostupných údajů. V zásadě se vždy jednalo o expertní odhad a výsledný trend byl označen jako stabilní, klesající nebo rostoucí. Vzhledem k nejistotám, souvisejících s expertním odhadem, nebyla použita další kvantifikace trendů.

Pro bodové zdroje znečištění, zastoupené starými ekologickými zátěžemi a historickými skládkami, byl v zásadě trend považován za stabilní. Rostoucí trend se u těchto zdrojů znečištění nepředpokládá. Konkrétní stará zátěž/skládka může být vyřazena v případě zjištění, že je sanace ukončena.

U plošného znečištění dusíkem je ve výsledku trend považován za stabilní. Je to z toho důvodu, že na jednu stranu koncem 90. let bylo množství aplikovaných hnojiv na nejnižší úrovni za posledních dvacet let, avšak od té doby dochází k postupnému zvyšování. Zároveň lze předpokládat, že poroste atmosférická depozice dusíku. Proti tomuto trendu naopak působí zavedení účinných opatření k zabránění úniku dusíku do vod podle nařízení vlády č. 103/2003 Sb., kterým byly vymezeny zranitelné oblasti a od roku 2004 jsou v nich uplatňována opatření formou akčních programů. Výsledný pozitivní efekt akčních programů tak může být překryt mírně rostoucí spotřebou hnojiv a také pozvolna rostoucím přísunem dusíku prostřednictvím atmosférické depozice.

Pro plošné znečištění podzemních vod pesticidy je obecně trend považován za klesající, neboť většina problematických pesticidů byla již od roku 2005 buď zakázána, nebo jejich spotřeba omezena.

U plošného znečištění acidifikujícími látkami je zásadní vstup dusíku, a to hlavně na lesní porosty atmosférickou depozicí. Na základě interpolace trendů podkorunové depozice dusíku k roku 2015, zjištěné na různých pilotních územích, byl propočítán předpokládaný vstup dusíku na lesní porosty v roce 2015, a stejně jako v případě hodnocení současného stavu byl tento výsledek zkombinován se zranitelností horninového prostředí vůči acidifikaci. Tento výpočet byl prováděn pro každý útvar podzemních vod nebo pracovní jednotku samostatně. Pokud došlo ke změně kategorie výsledku z nerizikového stavu na potenciálně rizikový, byl trend považován za rostoucí. V ostatních případech byl trend označen jako stabilní.

Výsledky hodnocení trendu acidifikace jsou v tabulce TB 4.2f a v přehledné mapce MB 4.2g.

V oblasti povodí Dyje byl rostoucí trend acidifikujících látek identifikován pouze u 13 útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek, což je pouze 8 % celkového počtu.

Pro hodnocení trendů odběrů podzemních vod bylo použito stejné hodnocení podílu odběrů k přírodním zdrojům, ale pro výhled k roku 2015 byly použity maximální průměrné roční hodnoty odběrů za šestiletí 2000 - 2005 vůči nejnižším přírodním zdrojům za stejné období, což reprezentuje možnou nejnepříznivější situaci. V tomto hodnocení vycházely jako potenciálně rizikové navíc ještě dva kvartérní rajóny - 1643 Kvartér Svratky a 1644 Kvartér Jihlavy, pro které platí totéž co pro v současnosti potenciálně rizikový útvar 1652 Kvartér soutokové části Moravy a Dyje - tj. možné riziko se spíše týká ekologického stavu souvisejících útvarů povrchových vod. Z hlediska trendů se jako potenciálně rizikové jeví také hydrogeologické rajóny 4232 Ústecká synklinála v povodí Svitavy a 6570 Krystalinikum brněnské jednotky. U obou těchto rajónů byly však přírodní zdroje stanoveny z méně věrohodných podkladů a k dispozici jsou pouze hodnoty s 50% zabezpečeností. U těchto rajónů je tedy aktualizace velikosti přírodních zdrojů nezbytností, stejně tak kontrolu přiřazení odběrů. Výsledek v oblasti povodí Dyje je uveden v tabulce B.4.2.

Tab. B.4.2 Přehled hodnocení trendů odběrů podzemních vod v hydrogeologických rajónech v oblasti povodí Dyje

Umělá infiltrace a vypouštění do podzemních vod v oblasti povodí Dyje nezpůsobují v současné době rizikovost útvarů podzemních vod a nepředpokládá se, že by došlo k roku 2015 k jakékoliv změně.

Pro ostatní významné antropogenní vlivy na podzemní vody (důlní činnost, těžba štěrků a vliv urbanizovaných ploch) se k roku 2015 předpokládá stabilní trend.

Přílohy:
Mapa MB 4.2g Přehled vyhodnocení trendů acidifikujících látek v útvarech podzemních vod nebo jejich pracovních jednotkách
Tabulka TB 4.2f Přehled vyhodnocení trendů acidifikujících látek v útvarech podzemních vod nebo jejich pracovních jednotkách

nahoru

B.4.2.8. Seznam rizikových vodních útvarů nebo pracovních jednotek

Rizikovost se pro jednotlivé typy antropogenních vlivů hodnotila buď v útvarech podzemních vod a jejich pracovních jednotkách nebo v hydrogeologických rajónech (pro odběry podzemních vod). Na rozdíl od charakterizace oblasti povodí Dyje, zpracovávané v roce 2004, není nutné výsledky interpolovat na útvary podzemních vod včetně rozhodování o jejich významnosti (tato úloha je řešena až v kapitole 3.2.2.3.), proto je zde uveden pouze přehled útvarů a pracovních jednotek s uvedením nejhoršího výsledku rizikovosti. Ve výsledku jsou zohledněny i trendy – pokud nějaký útvar či pracovní jednotka byly ve všech aspektech nerizikové, ale měly rostoucí trend, byly ve výsledku klasifikovány jako potenciálně rizikové. Výsledky rizikovosti odběrů podzemních vod byly vztaženy na všechny příslušné útvary podzemních vod nebo pracovní jednotky, které se v příslušném hydrogeologickém rajónu vyskytují.

Výsledky hodnocení rizikovosti v oblasti povodí Dyje jsou v tabulce TB 4.2g a v mapě MB 4.2h.

Rizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod v oblasti povodí Dyje (z jakéhokoliv důvodu) je 128, což je 79 % z celkového počtu a 85 % z celkové plochy. Potenciálně rizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod je pouze 30, což je 19 % z celkového počtu a 14 % z celkové plochy, stejně tak nerizikových útvarů nebo pracovních jednotek podzemních vod jsou pouze 4, což jsou pouze 2 % z celkového počtu a jen 2 % z celkové plochy.

Přílohy:
Mapa MB 4.2h Celková rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek
Tabulka TB 4.2g Celková rizikovost útvarů podzemních vod nebo pracovních jednotek