Plán oblasti povodí Dyje Czech English
ÚVODNÍ STRANA NAPIŠTE NÁM
nahoru

C.5. Registr dalších podrobnějších programů a plánů pro oblast povodí Dyje

Tato kapitola obsahuje registr dalších podrobnějších programů a plánů pro oblast povodí Dyje, týkajících se zejména dílčích povodí, zpracovatelských oblastí, sektorů, problémů nebo vodních typů, a to zároveň se shrnutím jejich obsahu.

nahoru

C.5.1.1. Návrh strukturálního řešení protierozních a protipovodňových opatření v povodí Dyje (po Jevišovku)

nahoru

C.5.1.2. Návrh strukturálního řešení protierozních a protipovodňových opatření v povodí Svratky (po Svitavu)

Pro obě studie:
Zadavatel: Ministerstvo životního prostředí
Zpracovatel: EKOTOXA s.r.o.,
Spoluřešitel: ŠINDLAR s.r.o.
VUT Brno

Shrnutí obsahu obou studií

Dokumentace z r.2007 obsahuje část Návrhy protierozních a protipovodňových opatření v ploše povodí a část Vazba protipovodňové ochrany a hydromorfologického stavu vod. Výstupem první části je komplexní návrh opatření v řešené ploše povodí, vč. odhadu nákladů na realizaci opatření a hodnocení jejich účinnosti jak z pohledu přívalových, tak regionálních srážek. Jsou navrhována opatření organizační (delimitace kultur, protierozní osevní postupy, střídání plodin), agrotechnická (protierozní agrotechnologie na orné půdě a speciálních kulturách) a biotechnická (protierozní meze, průlehy, hrázky, stabilizace drah soustředěného odtoku). Výstupem druhé části jsou návrhy šesti typů revitalizačních opatření na vodních tocích a údolních nivách, tabelární přehledy hodnocení současného a návrhového hydromorfologického stavu vodních toků a niv a stanovení odhadů nákladů na realizaci navrhovaných opatření.

nahoru

C.5.1.3. Návrhy opatření k realizaci projektu Čisté povodí Svratky

Zadavatel: Jihomoravský kraj
Zpracovatel: Pöyry Environment a.s.(dříve AQUATIS a.s.)
Spoluřešitelé: Association Flos Aquae
DHI Hydroinform a.s.
Eurovision, spol. s r.o.

Shrnutí obsahu

Dokumentace byla zpracována v r. 2003-2004 jako podklad pro rozhodnutí o dalších krocích, směřujících k eliminaci eutrofizace vod v povodí Svratky, s návrhem postupů na snížení odnosu živin z povodí a snížení zatížení nádrží těmito živinami, obnovení přirozené rovnováhy struktury planktonu v nádržích a současně vytvoření předpokladů pro spolufinancování realizace navržených opatření z fondů EU a ČR.

Dokumentace obsahuje vyhodnocení bodových zdrojů znečištění v povodí Svratky a návrhy opatření k jejich omezení, vyhodnocení plošných zdrojů znečištění v povodí Svratky a návrhy opatření k jejich omezení, přehled metod a opatření v povodích a nádržích vedoucích k omezení masového rozvoje sinic, bilanční zhodnocení znečištění, zhodnocení a návrh monitorovací sítě v povodí Svratky, vyhodnocení dnových sedimentů v nádrži Brno a návrhy opatření k jejich sanaci a výčet možností spolufinancování navrhovaných aktivit.

nahoru

C.5.1.4. Čisté povodí Svratky – realizace opatření – I. etapa

Zadavatel: Jihomoravský kraj
Zpracovatel: Pöyry Environment a.s.
Spoluřešitelé: Sdružení Flos Aquae
DHI Hydroinform a.s.

Shrnutí obsahu

Studie, která byla zpracována v r.2006 a jejímž účelem bylo podrobnější rozpracování jednotlivých návrhů opatření z r.2004, byla rozčleněna do 5 okruhů. První okruh obsahuje technicko-ekonomické zadání projektu vyčištění Brněnské údolní nádrže a pojednání o ošetření sedimentů a vodního prostředí. Druhý okruh se zabývá metodami snížení plošného znečištění nad nádrží Vír s návrhem protierozních a ekologických opatření snižujících tvorbu a transport nutrientů. Třetí okruh obsahuje sledování jakosti vody ve vodní nádrži Vír a modelování jakosti vody v povodí Brněnské údolní nádrže a vodní nádrže Vír. Čtvrtý okruh má technicko-ekonomické zadání projektu sedimentační přednádrže Brno a sedimentačních nádrží na území Jihomoravského kraje nad Brněnskou údolní nádrží. V rámci pátého okruhu je provedena kvantifikace a analýza sedimentů na vodní nádrži Vír.

nahoru

C.5.1.5. Plán pro zvyšování jakosti surové povrchové vody odebírané za účelem úpravy na vodu pitnou podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, ve znění pozdějších předpisů pro odběrný profil Vír

Zpracovatel: Povodí Moravy, s.p., Brno, r. 2005
1. oprávněný k nakládání s vodami: Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko
2. oprávněný k nakládání s vodami: Vírský oblastní vodovod sdružení měst, obcí a Svazku obcí

Shrnutí obsahu

Nádrž Vír je využívána pro odběr surové vody pro vodárenské účely. Úpravna vody Vír zajišťuje vodu pro 30 000 obyvatel v okrese Žďár nad Sázavou, úpravna vody ve Švařci zajišťuje vodu pro 380 000 obyvatel Brna a okolí.

Současné znečištění nádrže Vír je způsobeno bodovými i plošnými zdroji znečištění. Mezi bodové a současně evidované (monitorované) zdroje patří několik ČOV, mezi neevidované patří průmyslové zdroje a zastaralé kanalizace. Plošné zdroje se podílí na znečištění 80 % a patří mezi ně nečištěné odpadní vody z malých obcí pod 500 obyvatel a dále zemědělské hospodaření v povodí. Plán zlepšení jakosti vody uvažuje s opatřeními v povodí a dále s opatřeními na úpravnách vody Vír a Švařec.

V rámci návrhů opatření v povodí je nutno snížit přísun dusíku a fosforu do nádrže a to pomocí dvou projektů: prvním je Program rozvoje vodovodů a kanalizací v kraji Vysočina a Pardubickém kraji, který řeší i koncepci čištění odpadních vod všech obcí v povodí VN Vír ( program byl schválen v r.2004) s časovým horizontem realizace do r. 2014. Druhým projektem je „Čisté povodí Svratky“, řešící celou problematiku znečištění v povodí s cílem omezit přísun živin do nádrží Vír a Brněnské přehrady a potlačit tak rozvoj sinic v souladu s cíli Rámcové směrnice. Realizace opatření navržených v tomto projektu se předpokládá - vzhledem k velké finanční náročnosti - v dlouhodobém výhledu do r. 2015 – 2020. Dále bylo navrženo rozšíření a vyhodnocení monitoringu jakosti povrchových vod v povodí s termínem do r.2007.

Návrh opatření na úpravnách vody spočívá v doplnění technologie čištění s termínem realizace r. 2007 – 2010 na úpravně Vír a r. 2005 na úpravně Švařec.

nahoru

C.5.1.6. Plán pro zvyšování jakosti surové povrchové vody odebírané za účelem úpravy na vodu pitnou podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, ve znění pozdějších předpisů, pro odběrný profil Mostiště

Zpracovatel: Povodí Moravy, s.p., Brno, r. 2005
1. Oprávněný k nakládání s vodami: Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko
2. Oprávněný k nakládání s vodami: Vodovody a kanalizace, svazek obcí se sídlem v Třebíči

Shrnutí obsahu

Voda z nádrže Mostiště je využívána pro zásobení 80 000 obyvatel vodou na Žďársku a Třebíčsku.

Mezi evidované zdroje znečištění nádrže Mostiště patří několik ČOV, mezi neevidované patří průmyslové zdroje, nečištěné odpadní vody z malých obcí pod 500 obyvatel, nečištěné vody ze zemědělského hospodaření na farmách, vliv desítek rybníků v povodí nádrže s intenzivním chovem ryb a dále plošné znečištění z hospodaření na zemědělském a lesním půdním fondu.

Plán zlepšení jakosti vody v nádrži Mostiště uvažuje s opatřeními v povodí a dále s opatřeními na úpravně vody Mostiště. Úkolem opatření v povodí nádrže by mělo být snížení přísunu znečišťujících látek do nádrže a tím snížení projevu eutrofizace nádrže. V rámci toho se rozšíří monitoring jakosti povrchových vod v povodí, provedou se opatření k omezení znečištění plynoucího z hospodaření na rybnících a opatření k omezení antropogenního znečištění, kam patří likvidace odpadních vod dle Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina a revize povolených vypouštění odpadních vod ze stávajících ČOV a z průmyslových zdrojů. Na úpravně vody Mostiště byla navržena rekonstrukce veškerého technologického zařízení s předpokládaným termínem r.2007-2010. Návrh na doplnění technologie a rekonstrukce úpravny vody je součástí projektu „Zajištění kvality pitné vody ve vodárenské soustavě Jihozápadní Moravy – region Žďársko“, jehož předkladatelem je Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko.