Jevišovická nádrž je napuštěná, opravy dopadly dobře

Netěsnící spodní uzávěry Jevišovické přehrady, které přes zimu v rámci reklamace dodavatelská firma opravovala, jsou v pořádku. Všechny práce dopadly dobře a byly hotovy o měsíc dříve, než se původně čekalo. Při zátěžovém testu, které Povodí Moravy provedlo za postupného napouštění, se neprokázaly žádné netěsnosti či vady. Zároveň se díky mohutným přítokům z jarního tání podařilo nádrž velmi rychle napustit a v současné době je její hladina na standardní kvótě.

JEVIŠOVICE – Státní podnik Povodí Moravy vypustil vodní nádrž Jevišovice na Znojemsku v listopadu loňského roku. Důvodem byla nutná oprava spodních výpustí, které při rostoucím tlaku vodního sloupce zadržované vody prosakovaly více, než je povoleno. Spodní uzávěry jsou přitom na návodní straně hráze a bez vypuštění nádrže nebylo možné provést jakoukoli opravu. Celou záležitost vyřešili vodohospodáři s dodavatelskou firmou v rámci reklamačního řízení.

Jevišovická přehrada je nejstarší moravskou přehradou a zároveň jedna z nejstarších přehrad ve střední Evropě. Na rozdíl od modernějších staveb tohoto typu má jen jednu funkční spodní výpusť. Proto se musí při jakékoli větší opravě příslušné technologie počítat i s vypouštěním nádrže.

publikováno 6. března 2013, 07:23aktualizováno 6. března 2013, 07:25 štítky: Jevišovice, oprava hráze,