Množství odpadu, které letos dobrovolníci vysbírali, dokazuje smysl akce

Čtvrtý ročník akce zaměřené na úklid odpadu v okolí řek a potoků s názvem „My pro vodu – voda pro nás“, kterou uspořádalo Povodí Moravy, oslovil celkem 1960 dobrovolníků. Na úsecích v celkové délce 216 km pomohli vysbírat 35 tun nepořádku – o deset tun méně než loni. Nižší množství odpadu, které z okolí řek posbírali, dokazuje pozitivní přínos akce.

Oproti loňskému ročníku se v uklízených úsecích nacházelo odhadem o jednu čtvrtinu méně odpadu. Důvodů může být více. „Je možné, že si lidé z blízkého okolí uvědomili snahu dobrovolníků, kteří úklidu věnují už čtvrtý rok svůj čas, a začali se chovat ke svému okolí ohleduplněji. Druhým důvodem může být také opakované důkladné vyčištění míst, na kterých se odpad léta shromažďoval. V každém případě, ať je důvod jakýkoliv, nám tento fakt dokázal smysl akce,“ řekl ředitel pro správu povodí Dr. Ing. Antonín Tůma. Největší rozdíl v množství vysbíraného odpadu zaznamenali dobrovolníci v 11 km dlouhém úseku řeky Moravy na Mohelnicku (Mohelnice – Nové Mlýny) – zde vysbírali 500 kg odpadu, tedy zhruba o jednu třetinu méně než loni.

Několik týdnů trvající akce se setkala s velkým ohlasem především na Olomoucku, Brněnsku a Přerovsku. Kvůli špatným klimatickým podmínkám byl přesunut úklid v oblastech horní Moravy (Hanušovice – Raškov) a Bečvy (Valašské Meziříčí, přehrada Horní Bečva) na jiný termín v měsíci květnu.

Loni se do akce „My pro vodu – voda pro nás“ zapojilo 2 040 lidí, kteří v délce 232 km vysbírali 45,5 tun odpadu.

Všem účastníkům děkujeme!

Další informace:

Ing. Jana Kučerová

útvar vnějších vztahů a marketingu

T +420 541 637 317 M+420 702 153 308

publikováno 3. května 2017, 08:50 štítky: My pro vodu - voda pro nás, úklidová akce,