Objízdná trasa kvůli stavbě protipovodňové ochrany ve Slavkově u Brna má doplněné dopravní značení. Pomůže odstranit kolony.

SLAVKOV U BRNA – Část objízdné trasy ve Slavkově u Brna má nové dopravní značení. Kvůli výstavbě protipovodňové ochrany je totiž ve městě uzavřena ulice Československé armády a na některých místech se ve špičkách tvořily kolony. Práce na stavbě pokračují podle harmonogramu a silniční doprava ve Slavkově se má vrátit k normálu do konce letošního října.

Plynulejší průjezd vozidel po objízdné trase ve Slavkově u Brna má v ulici Špitálská a u výjezdu na silnici I/50 ve směru na Bučovice zajistit doplňková instalace dopravního značení. Od 25. července je ve městě kvůli výstavbě protipovodňové ochrany uzavřena část ulice Československé armády, což především ve špičkách způsobuje kolony na křižovatce s městským obchvatem. „Úprava provozu je reakcí na podněty občanů, radnice i stavby,“ uvedl ředitel závodu Střední Morava (Povodí Moravy, s.p.) Pavel Cenek.

Odborná firma rozmístila svislé dopravní značky zákaz stání po pravé straně ulice Špitálská ve směru na Brno. Na křižovatce silnic III/0501 a obchvatu I/50 přibylo i žluté vodorovné značení, které vymezuje odbočovací jízdní pruh. Ukončení uzavírky je naplánováno do konce měsíce října 2011.

Celá stavba ve Slavkově řeší ochranu níže položené části města před vysokými průtoky v Prostředníčku a Litavě. Uzavření silnice si vyžádaly práce na takzvaném rámovém propustku, které běží podle časového harmonogramu a momentálně zde začala betonáž svislých stěn. „Po jejím dokončení osadí stavbaři stropní panely a následně do konce října uzavřený silniční úsek opět zprovozní,“ doplnil technický dozor stavby z Povodí Moravy Jan Jelínek. Rámový propustek bude mít obdélníkový tvar o šířce 5,5 metru a výšce 3,5 metru. Souběžně stále pokračují práce na hutnění zemních hrází v místě nového koryta obtoku Prostředníčku.

Slavkovská stavba představuje závěrečné řešení místní protipovodňové ochrany. Její součástí je vybudování mokřadu na ploše asi 35.000 metrů čtverečních k zachycení povodňových průtoků v případě potřeby. Práce na jeho tvarování jsou plánovány na podzim letošního roku s dokončením na jaře 2012. Celkové náklady na stavbu dosáhnou 81,5 milionu korun bez DPH a pokrývá je státní dotace v rámci programu Ministerstva zemědělství ČR.

publikováno 19. srpna 2011, 11:56aktualizováno 30. prosince 2011, 13:36 štítky: PPO, protipovodňová stavba, mokřad, Slavkov u Brna, protipovodňové hráze, Litava,