Znojmo bude mít protipovodňové opatření

Znojmo 3. Března 2011 – Obyvatelé znojemské části Louka se od léta tohoto roku nebudou muset obávat ohrožení svých domů vodou z kanalizace při vyšších průtocích v řece Dyji. Povodí Moravy totiž dokončuje přípravy na zahájení stavby dalších protipovodňových opatření Znojma. Tentokrát v oblasti ulic Melkusova a Dukelských bojovníků.

„Dyje, která protéká Znojmem, je už převážně ohrázována. Protipovodňová ochrana města však není v současnosti od profilu hráze nádrže Znojma až po obec Dobšice souvislá a není vyřešen problém s kanalizačními sběrači. Tento nedostatek se projevil zejména při povodních v letech 2002, 2006 a v loňském roce,“ zdůvodňuje vedoucí investičního útvaru Povodí Moravy Pavel Wojtek.

Povodí Moravy proto už uzavřelo výběrové řízení na akci Stavební úpravy kanalizace v ul. Melkusova, Krapkova, které vyhrálo sdružení firem Stavoprogres Brno s.r.o. a Proles s.r.o. Nyní čeká na poskytnutí dotace z Ministerstva zemědělství ČR. Vedení podniku pak očekává zahájení stavby v dubnu tohoto roku. Ukončení prací předpokládá v červnu.

Výsledkem opatření bude instalace přečerpávacího zařízení, které zamezí vytékání vody z místní kanalizace při zvýšení hladiny v řece Dyji.

Stavba by neměla výrazně omezit místní dopravu a ani chodce. „Jediné možné místo, kam lze tuto stavbu umístit při zachování funkce stávající kanalizace a chodníků, je v zeleném pásu pod patou svahu vozovky při ulici Dukelských bojovníků,“ dodal Wojtek.

publikováno 3. března 2011, 11:12aktualizováno 15. ledna 2012, 21:14 štítky: Dyje, Znojmo, kanalizace, povodně, ochrana,